Puromuz3.com: Ucuz Puro
Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhkem, esnek ve uysal bir mimarida olmalı, hoş bir aromaya ve mazbut yanmayı sağlamlayacak yüzıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf arı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça koca miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de birşunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en özen etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer namuslu bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve karınime hazır zapt etmek karınindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde karınilen bir puro ülküsel nem değerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine göre oldukça akla yatkın ve karınilebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken değişik bir eş bu nem değerinin puroya efsus edilen bir mesabe olduğunu ve katiyen karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değdavranışimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değdavranıştirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, karınimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna gün ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yavuz mesabe bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül ortalama 6 kamer içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan bağımsız olmadığı karınin muayyen bir gün içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca lüks hararet değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri temin etmek karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu mesabe iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz koca nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en yavuz yöntem olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Tün gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.